петак, 22. децембар 2017.

Zima.

Dragi dnevniče...
Naš učitelj nam je oduvek voleo da nas, njegove učenike, uči i stvarima koje nisu u školskom programu. Tako se sećam kada nam je jednom ispričao kako su godišnja doba tako lepo nameštena stvar. 
Proleće, kad sve buja i cveta, i sve je šareno, predstavlja mladost jednog čoveka. Leto predstavlja njegovu zrelost. Jesen je njegova starost, a zima predstavlja smrt. To je, isprva, zaista zvučalo jako tužno. Sve dok nas nije podsetio da godišnja doba iznova i iznova idu u krug. I tako će uvek biti. Zato zimu, ova priča ne čini tužnijom nego što jeste. Ali, šta je zima? Ko je ona?
Zima kalendarski počinje 21. decembra, kada je noć najduža, a hladnoća dolazi puno, puno pre. Zima se, u glavnom, povezuje sa snegom. Tako je, na primer, prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća pahulja pala 28.januara 1887 godine u Montani, dimenzija 40x20cm. Čudno je što se ista nije našla u Amori, u severnom delu Japana, gde svake godine bude sneg visok oko osam metara. Tokom snežne oluje, može pasti i do 39 miliona tona snega. Čak više od toga; svake godine sa neba padne oko jedan septilijon pahulja, što je broj koji se piše sa 24 nule!Brzina kojom pahulja putuje, u proseku je 5 kilometara na sat. Ipak, ima nekoga kome sav taj sneg ne prija. Sneg može biti jednostavno najneomiljenija prirodna pojava nekome, a neko može imati i hionofobiju, strah od snega. 
Još jedan rekord obara najniža temperatura, izmerena na Antarktiku, 1983 godine, kada je temperatura bila -89 stepeni Celzijusa! Druga po redu najniža temperatura ikada zabeležena je u Sibiru, 1974 godine i iznosila je -71 stepen Celzijusa.
Sneg i zima su inspiracija mnogim umetnicima, tako možemo da vidimo puno slika poznatih umetnika koje ovekovečavaju upravo zimu, a detinjstvo su svima nama obeležile priče i pesme o zimi i čarolijama koje ona vuče sa sobom, a koje ćete moći da, u sledećih mesec dana, ponovo pročitate na ovom blogu i da ih se prisetite, te mogu da vas ponovo vrate u ono lepše vreme, kada ste se radovali svakoj maloj pahulji koja bi pala na vaš prozor.
Zaboravih da napomenem, zima nije za džabe godišnje doba koje potajno čekaju svi. Zimi obeležavamo Novu godinu, kojoj se vesele ljudi svih uzrasta. Zatim najveći Hrišćanski praznik, dan kada se rodio Isus Hrist, Božić. Katolički Božić se obeležava 25. decembra, do čega je ostalo još tri dana.
Do nove 2018 godine, ostalo je 9 dana. Ona počinje u ponedeljak, skroz nove nedelje, skroz novog meseca. Tako da, ako mene pitate, nema boljeg vremena da promenite ono što vam se nije sviđalo u vašem životu ove 2017, ili dugi niz godina pre nje. Voli vas i pozdravlja 
Knjiški Moljac. 

Нема коментара:

Постави коментар